Wat houdt onze Strength in?

Meerdere keren per week staat er bij ons de groepstraining Strength op het trainingsrooster. En zoals de naam het al zegt focussen we in deze training puur op kracht en spieren sterker maken? In deze blog lees je wat deze training inhoudt en wat deze training zo effectief maakt. 


Afb. We trainen altijd kleine groepen


De eerste associatie die we met krachttraining hebben is het creëren van grote spieren. Gelukkig gaat het veel verder dan dat. Wist je dat je vanaf je 30e levensjaar ongeveer 1% spiermassa per jaar verliest? Gelukkig valt dit te vertragen door krachttraining te doen. Want naast het creëren van grotere spieren verbeterd en versterkt het ook je:

  • de botdichtheid (ideaal naarmate je ouder wordt en wel een keer valt)
  • je stofwisseling (we willen toch allemaal een gezond immuunsysteem en op goed gewicht blijven?)
  • je lichaamshouding (wat uiteindelijk weer zorgt voor minder lichamelijke klachten)
  • je slaapkwaliteit ('s nachts herstellen we, ideaal om de volgende dag weer te shinen)
  • en nog veel meer...


Als we aan krachttraining denken, dan denken we vaak aan het doen van squats, push ups en sit-ups Dit is een gedeeltelijke waarheid. Natuurlijk is het goed om dit te doen. Maar we slaan de naar onze mening twee basisprincipes vaak over. En in deze groepsles komt dit nadrukkelijk naar voren. 


Twee basisprincipes
Als we aan krachttraining denken moeten rekening houden met deze twee basisprincipes:

1. Progressieve overload
Dit is een fundamenteel principe in krachttraining dat verwijst naar het geleidelijk verhogen van de belasting op je spieren om ze uit te dagen en te dwingen zich aan te passen. Dit doen we door een trainingscyclus te hanteren van telkens 6 weken. Na 6 weken beginnen we weer een nieuwe cyclus. De training is over de weken opgebouwd dat het iedere week zwaarder en/of complexer wordt. 

2. Activatie 
Feel the right muscle. Dat is het doel van een specifieke oefening die je uitkiest. Veel mensen voelen bijvoorbeeld bij een dumbell bench press niet hun borst, maar voornamelijk hun armen. En dit geldt vaak voor nog veel meer oefeningen. Als je echt specifiek je spieren wilt trainen is het belangrijk om bij een oefening ook echt de juiste spieren voelt. Wij vinden het belangrijk dat je weet hoe je lichaam werkt, waar werk voor je aan de winkel is. Dit hoef je natuurlijk niet alleen doen. Alles gaat onder begeleiding van onze ervaren trainers.

Afb. 1: Dumbell bench press


Hoe doen we dit dan in  Strength   training?

a. Warming up & Mobiliteit
Bij aanvang van de training beginnen we uiteraard met een warming-up en bereiden we ons voor op de training. Soms doen we wat mobiliteit oefeningen, andere keren wat stabiliteit of core oefeningen.  D


b. 5 krachtoefeningen
We trainen altijd in een trainingscyclus van 6 weken. We doen 5 specifieke oefeningen. Waarin ook een stukje core (buik- en rugspieren) activatie in zit. Het doel van iedere oefening is om de juiste spieren te trainen en specifiek te voelen. Alleen zo trainen we de oefening waarvoor die bedoeld is. Per training variëren we in het aantal herhalingen en sets en bewegingstempo’s en houden we alles goed bij om zo progressieve overload te stimuleren.


c. Cooling down
We sluiten de training af met wat stretchoefeningen en een cooling down.


Ben je nieuwsgierig geworden of Strength  training wat voor jou is? Kom gerust eens meedoen met een gratis proefweek

Merwin Bierlee – Trainingen & Trajecten
Hét alternatief voor de sportschool in Dronten