Luister naar je lichaam: 25 signalen van stress

Iedereen heeft dagelijks te maken met stress en er komen allerlei situaties voor die een bepaalde mate van stress veroorzaken. Je lichaam kan uitstekend omgaan met korte periodes van stress en een ‘gezonde’ hoeveelheid stress verhoogt je belastbaarheid, verbetert de manier waarop je lichaam omgaat met stress en heeft zelfs een gunstige invloed op je gezondheid en je prestaties.

Heb je last van te veel of langdurige (chronische) stress, dan kan dit uiteindelijk ernstige gevolgen hebben voor zowel je mentale als lichamelijke gezondheid en kan leiden tot allerlei klachten. Veel van deze klachten worden echter niet altijd opgemerkt als stress.

In deze blog zet ik 25 veel voorkomende signalen van stress voor je op een rij. En krijg je praktische tips hoe je dit beter kan managen


Symptomen van (te veel) stress
Stress bepaalt onze gedachten, onze emoties, ons gedrag en uiteindelijk onze mentale, emotionele en lichamelijke gezondheid. Te veel stress kan daarom leiden tot allerlei gezondheidsklachten en een verhoogd risico op een burn-out maar ook ziektes als obesitas, hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

Gedragssymptomen van stress zijn:

  1. Overmatig eten of juist een gebrek aan eetlust
  2. Overmatig gebruik van alcohol, drugs en/of tabak
  3. Weinig beweging
  4. Sociale terugtrekking
  5. Uitstelgedrag

Emotionele symptomen van stress zijn:

  1. Veel zorgen maken
  2. Gebrek aan focus
  3. Gebrek aan motivatie
  4. Gebrek aan ontspanning
  5. Pessimisme
  6. Angst
  7. Zorgen maken
  8. Rusteloosheid, nervositeit
  9. Frustratie en irritatie
  10. Woede aanvallen, boosheid
  11. Verdrietig, depressief

Lichamelijke symptomen van stress zijn:

  1. Weinig energie
  2. Vermoeidheid
  3. Hoofdpijn
  4. Maag- en darmklachten
  5. Pijn in de borst
  6. Hoge hartslag
  7. Spierpijn en stijve spieren
  8. Slaapproblemen
  9. Laag libido


Ervaar jij meerdere van deze symptomen? Dan is het een goed idee om je huidige situatie eens kritisch te bekijken en na te gaan waar deze vandaan kunnen komen. De best bedoelde adviezen worden gegeven (zowel door leken als 'specialisten')

  1. Doe aan yoga
  2. Probeer eens te mediteren
  3. Maak eens wat vaker een wandeling
  4. Ontspan eens wat meer
  5. Denk ook aan je 'me-time'
  6. Ga eens wat vaker sporten

En ga zo maar door…

Als we naar de 25 bovenstaande gedragssymptomen kijken dan kunnen we  stress niet over één kam scheren en bovenstaande interventies maar blijven roepen. Zo kunnen we verschillende signalen ook plaatsen onder het immuunsysteem, voeding, slaap en ademhaling. Moeten we dan niet veel breder kijken naar andere oorzaken en oplossingen? Naar mijn weten wel. En dat is mijn missie!

In iedere training of traject wat ik aanbied is erover na gedacht om breder te kijken dan allen maar sporten of alleen kijken naar stress. We kijken naar het brede geheel, zodat we niks uitsluiten.


Zo is de bootcamp de perfecte workout om even lekker buiten te zijn. Het is een full body training, waarin je je lijf écht en anders leert kennen. Je krijg er energie van, je wordt hartstikke snel fit en het is ook nog eens supergezellig.

Boxercise is de ideale training om al je stress lekker van je af te slaan. Ik krijg serieus reacties te horen als: “Je bent nergens anders meer mee bezig, dit zou voor iedereen goed zijn”. Het motiveert je, het zorgt voor een betere focus en een betere brein/lijf coördinatie. 

Het 100 dagen traject is het parade paartje. 100 dagen intensief aan de slag met jouw doelstellingen. Je leert over stress, maar we kijken breder dan dat. Zo gebruiken we het hele 6 domeinen wiel (training, slaap, voeding, immuunsysteem, stress en ademhaling) en komen we er achter waar de échte problemen liggen.


Nu je deze blog gelezen hebt weet je dat als we aan stress denken dat we breder moeten kijken dan enkel eenvoudige interventies. Als het zo eenvoudig was, dan waren er waarschijnlijk ook niet zoveel stress-gerelateerde klachten. Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn aanbod en wat ik voor jou kan beteken? Boek een proefles in (klik hier) of laten we eerst even kennismaken (klik hier).